PostHeaderIcon Działania profilaktyczne

SZANOWNI RODZICE

 

Zgodnie z  § 6 Umowy w sprawie korzystania z usług publicznego przedszkola prowadzonego przez Gminę Miasto Koszalin –

przypominam  o konieczności natychmiastowego zawiadomienia przedszkola w przypadku wystąpienia u dziecka choroby zakaźnej lub innej, mogącej przenosić się na pozostałe dzieci korzystające ze świadczeń przedszkola.  

 Z pewnością w ostatnim czasie dotarła do Was informacja o zatruciu salmonellą    w jednej z placówek  na terenie naszego miasta.  Salmonella to niebezpieczna bakteria, która wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, czyli zatrucie pokarmowe.  Objawy choroby pojawiają się już po 8 godzinach od zatrucia.

Salmonella daje takie objawy jak: bóle brzucha i głowy, mdłości, wymioty, biegunka, podwyższona temperatura, zapalenia jelita cienkiego i grubego. Poniżej przedstawiamy wskazówki jak należy postępować, aby uniknąć zakażenia salmonellą.

Z poważaniem

Wioletta Bartoszewska  Dyrektor Przedszkola

JAK  SIĘ USTRZEC

PRZED ZAKAŻENIEM PAŁECZKĄ SALMONELLI                                  

Produkty pochodzenia zwierzęcego takie, jak jaja, mięso, mleko i ich przetwory, są częstym źródłem zakażenia pałeczką Salmonelli.  Pałeczki Salmonelli  spotyka się także   w hodowlach drobiu, stąd możliwość ich występowania w jajach i w surowym mięsie drobiowym. Zanieczyszczenie mięsa tymi bakteriami może być pierwotne, jeżeli pochodzi ono od zwierząt  chorych lub nosicieli, a także wtórne po uboju ? spowodowane przez ludzi, gryzonie i muchy.

Do zakażenia dochodzi głównie drogą pokarmową, w następstwie spożycia produktów zanieczyszczonych pałeczkami. Bakterie te dostają się do żywności, np. przez brudne lub rzadko i niedokładnie myte ręce lub w przypadku, kiedy na tym samym blacie, czy desce, na których kroiło się mięso, surowy drób itp., kładzie się produkty poddane już obróbce termicznej.

Najczęstszą jednak przyczyną zachorowań jest spożywanie potraw na bazie jaj nie poddanych obróbce termicznej (krem, majonez, kogel-mogel), względnie ogrzewanych krótko    w temperaturze niewystarczającej do zniszczenia drobnoustrojów ? jajka sadzone, jajecznica z ciągnącymi się elementami, zupy dla dzieci z surowym żółtkiem. Zatrucie często występuje również po spożyciu zimnych dań mięsnych, drobiowych oraz rybnych sałatek garmażeryjnych.

  •  Bakterie Salmonelli najlepiej rozwijają się w temperaturze 37° – 40°C.
  • Zniszczeniu ulegają bardzo szybko w temperaturze 100°C.
  • W temperaturze 70°C giną w ciągu 4 minut,
  • W temperaturze 60°C giną  w ciągu 10-20 minut.
  • Wykazują dużą odporność na działanie słońca.             
  • W wodzie przeżywają do 2 miesięcy, natomiast
  • Na powierzchni sprzętów przeżywają ponad 14 dni.

 Aby ustrzec się przed zakażeniem pałeczką Salmonelli należy przestrzegać kilku  elementarnych zasad:

  • w surowy drób, jaja i ryby zaopatrywać się w sprawdzonych punktach sprzedaży,
  • zawsze sprawdzać termin przydatności produktu do spożycia,
  • w/w produkty przechowywać w lodówce (ok. + 4°C), z dala od wyrobów gotowych do spożycia (w niskich temperaturach pałeczki Salmonelli nie rozwijają się, ale i nie ulegają zniszczeniu!),
    • skorupki jaj przed wybiciem należy sparzyć wrzątkiem (dezynfekcja skorupki, nie niszczy to bakterii obecnych w treści jaj),
    • potrawy z surowych jaj spożywać od razu po przyrządzeniu,
    • po każdorazowym skorzystaniu z toalety i przed przystąpieniem do przygotowywania posiłków, należy dokładnie umyć ręce i wyrobić ten nawyk u dzieci,
    • potrawy przyrządzać bardzo starannie z zachowaniem zasad higieny,
    • gotowe wyroby zabezpieczać przed dostępem insektów i gryzoni, jako że mogą one przenosić drobnoustroje.

(Źródło: INTERNET)

Comments are closed.